Warmtepompen vallen in de categorie elektrisch verwarmen. Tot voor kort was dit iets wat heel weinig gebeurde en dan voornamelijk met bijvoorbeeld elektrische heaters als tijdelijke oplossing. Maar, de tijden veranderen en techniek ontwikkeld zich in een razend tempo. Zonnepanelen zijn goedkoper waardoor mensen effectief goedkope stroom hebben en zo wordt verwarmen middels een warmtepompsysteem rendabel.
Hoe werkt een warmtepomp?
Hoe werkt een warmtepomp en wat zijn de verschillende soorten die je kunt gebruiken? Alle warmtepompen werken met het principe om -via een compressor die wordt aangedreven door elektra- veel deeltjes energie samen te persen tot 1 deel warmte van c.a 50 graden. Via water of lucht kunnen we deze warmte transporteren en/of opslaan en gebruiken waar en wanneer nodig.
In de praktijk kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten warmtepompen;
- Aardwarmtepomp
- Luchtwarmtepomp
De Warmte-architect werkt in de praktijk het meest met de luchtwarmtepomp. Deze is in de meeste gevallen laagdrempelig te installeren en goedkoper in aanschaf (onder andere door subsidie). Een warmtepompinstallatie is ook goed te combineren met een CV ketel, biomassaketel of elektrische CV ketel zo ontstaat er een hybridesysteem.
Een hybridesysteem is bijvoorbeeld nodig als uw woning of pand niet is voorzien van vloerverwarming. Belangrijk om te weten is dat het rendement van de luchtwarmtepomp terugloopt naarmate de (buiten)temperatuur daalt.